

Elektrisch rijden ontdekken was niet de reden waarom José Losada Valle de Audi Q6 e-tron testte. Na twee jaar met zijn huidige 100% elektrische wagen wilde hij een nieuw model proberen. Het merk Audi kent hij heel goed. “Mijn vader was een grote fan van de Audi 100”, herinnert hij zich. “Zelf heb ik tijdens mijn carrière meerdere Audi modellen als bedrijfswagen gehad, en nooit heb ik problemen gehad. Helaas kon ik ze, omdat ik veel reed, nooit lang houden.” Met de Audi Q6 e-tron reed José een hele week. Met 80 km heen-en-weer naar het werk en verschillende ritten naar Antwerpen, legde hij in totaal zo'n 1.500 km af. Voldoende afstand om een compleet beeld van de wagen te krijgen.

Een schitterende wagen
José hield al van Audi, en dat veranderde niet toen hij de sleutels van de Audi Q6 e-tron ontving. “Het exterieur is fantastisch, het interieur nog beter. Ik heb waarschijnlijk een high-end versie getest met een zeer goede uitrusting. De kwaliteit was bijzonder hoog op het vlak van afwerking, materialen, akoestiek... Het nieuwe panoramische dashboard is zeer duidelijk en makkelijk te gebruiken.” Ook het rijgedrag wist José te overtuigen. “Deze wagen rijdt krachtig maar bijzonder aangenaam, en ook zeer stil. Dankzij de 400 pk voel je het gewicht niet. Het vermogen is makkelijk te beheersen, de acceleratie is continu en het rijden verloopt zeer flexibel en responsief.”


Supersnel opladen
Na twee jaar elektrisch rijden met 40.000 km per jaar heeft José het opladen uiteraard onder de knie. De batterij van de Audi Q6 e-tron had bovendien een leuke verrassing in petto. “Dankzij de 800 volt-technologie – tegenover 400 volt voor de huidige wagen, nvdr – gaat het opladen veel sneller. Je kan enkele minuten opladen en weer vertrekken, en meerdere korte haltes inlassen in plaats van één keer lang opladen. Na tien minuten laden kan je al heel wat kilometers rijden.”
Aangezien José de Audi Q6 e-tron in het najaar testte, is er vanzelfsprekend een impact van de lagere temperaturen op het rijbereik. “Het maximum dat deze wagen in een laadbeurt bereikte, is 380-400 kilometer. Ik heb weliswaar veel op de snelweg gereden, maar altijd tegen constante snelheid, in de efficiency-modus. Als je echter thuis een laadpaal hebt en kunt laden bij snelladers, compenseert dit deze resultaten enigszins.” Tegelijk wijst hij ook op de ongelijke infrastructuur naargelang de regio en de laadkosten in België. “De prijsverschillen zijn enorm, soms wel 30 cent per kilowatt. Ook dit remt de overstap naar elektrisch rijden af.”

Een knappe evolutie
Omdat hij al elektrisch rijdt, kon José de Audi Q6 e-tron goed vergelijken. Tijdens zijn conclusie somt hij de verbeteringen op die hem opvielen. “De nieuwe displaytechnologie is veel completer, het laadvermogen maakt een groot verschil, de kwaliteit van de afwerking ...”. Allemaal voordelen die zijn beslissing zouden kunnen beïnvloeden? “Het zijn de premiummerken die mij interesseren, ik wil in deze categorie blijven. In de huidige markt, en als mijn budget het toelaat, zou ik voor de Audi Q6 e-tron kiezen”, besluit hij.
